Permanente make-up korstjes: wat kun je tegen de korstjes doen?

Je hebt zojuist permanente make-up laten zetten en stuit niet lang daarna op korstjes. Help, paniek in de tent. Want: “Die horen daar toch helemaal niet?” In principe niet. Althans, niet als jij je laat behandelen door PMU Elegance. Máár het kan – afhankelijk van jou huidtype en de nazorg – wel voorkomen. Wij vertellen je hoe je het beste kan omgaan met korstjes na permanente make-up.

Waarom jij korstjes krijgt na permanente make-up
We begrijpen dat je er niet perse op zit te wachten: korstjes op jouw porseleinen gelaat. Maar geen man, eh vrouw overboord! Het is namelijk een teken dat jouw huid aan het genezen is. Na een permanente make-up behandeling start direct het genezingsproces. Wat jij daar van kán merken? Korstvorming. Dit komt omdat de huid een deel van het pigment afstoot. En dat kan zo’n twee tot vier dagen aanhouden. Níet het allerbeste moment om ergens op gesprek te gaan dus. Wél om eindelijk quality time met jezelf in te plannen en die lang uitgestelde Netflix marathon te houden.

Hoe zien die permanente make-up korstjes eruit
Hoe die korstjes er precies uitzien, verschilt heel erg per persoon. Zo kunnen het verharde, donkere korstjes zijn, maar kan het er ook uitzien als velletjes of een vliesje. Belangrijk is vooral dat je er met jouw tengels (excuse our French) vanaf blijft. Gepeuter en gekrab kan namelijk voor littekens zorgen and honey, you don’t want any of that! Daarnaast is de kans groot dat je naast de korsten ook een deel pigment wegtrekt. Zorg er in plaats daarvan voor dat jij je goed aan de nazorginstructies houdt en dat je de behandelde huid koste wat het kost droog houdt.

Wanneer krijg je korstjes na permanente make-up?
Spring je nét uit die behandelstoel? Dan wil je weten waar je aan toe bent. En wil je niet na een aantal dagen voor een onaangenamen verrassing komen te staan. Daarom willen we je goed voorbereiden op wat je kunt verwachten. Eventuele korstvorming is daar een voorbeeld van. Dit kun je vrij snel verwachten. Lees: binnen enkele dagen ná de PMU behandeling.

Wanneer vallen de korstjes na permanente make-up eraf?
Je wil vást weten wanneer jij die korstjes kunt uitzwaaien. Goed nieuws, want wij hebben het antwoord voor je! Na ongeveer vier dagen na de permanente make-up behandeling vallen de korstjes er al af. Soms kan het hierbij lijken alsof de inkt van de permanente make-up ook loslaat. No worries, want dit is heel normaal. Er zit namelijk ook pigment onder de huid dat nog naar boven moet komen. Sterker nog, het duurt ongeveer zo’n 5 weken totdat het pigment helemaal is uitontwikkeld in de huid. Na die 5 weken zie je dus of je volledig tevreden bent met de kleur of dat het nog gefinetuned moet worden met een nabehandeling.

5 nazorg tips tegen permanente make-up korstjes
Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor het genezingsproces van jouw permanente make-up. Zoals we eerder al zeiden is de mate waarin jij de nazorginstructies naleeft heel bepalend in hoe jouw PMU geneest. Wil je de kans op langdurige of lelijke korstjes dus minimaliseren? Dan moet je de volgende dingen doen:

Blijf van de behandelde huid af
Peuteren, krabben, trekken. Het zijn allemaal no-go’s als je zojuist een permanente make-up behandeling hebt gehad. Zelfs als het ontiegelijk erg jeukt, kun je er het beste gewoon helemaal vanaf blijven. Zodra je eraan zit, is de kans op littekenvorming erg groot en zul je uiteindelijk niet tevreden zijn met het eindresultaat. Zonde, dus!

Zorg dat de behandelde huid droog blijft
Blijf ver uit de buurt van water, gezichtslotions en die douchestraal. Dit kan voor vervelende ontstekingen zorgen die een goed verlopend helingsproces in de weg staan. Simpel gevalletje van: geduld is een schone zaak & better safe than sorry. Zorg er dus voor dat jouw huid droog blijft. Oók tijdens het wassen van jouw haren.

Houd jouw behandelde huid soepel
Om jouw huid sneller te laten helen, is het verstandig als je de gepigmenteerde huid insmeert met de steriele vaseline die je van ons meekrijgt. Dit doe je minimaal drie keer per dag tot het genezen is. Let op: zorg er wel voor dat je dit doet met schoon gewassen handen.

Vermijd de zon
We snappen dat je die laatste zonnestralen nog snel even wil meepikken voordat het herfst is. Tóch raden we je aan dit níet te doen als je net uit de behandelstoel komt. De eerste week na de behandeling kun je de zon(nebank) namelijk het beste vermijden. Regelmatig zonnen zorgt ervoor dat de kleur sneller verdwijnt. Iets waar je niet op zit te wachten. Zorg er dan ook voor dat je altijd een SPF 50 of hoger op jouw PMU aanbrengt om de kleur van jouw pigment te beschermen.